26 Mayıs 2011 Perşembe

Tayyip Erdoğan'ın Övdüğü Ebu Suud Efendi Alevilerin Canları Malları Namusları Size Helaldir Diyen Kişi


Şeyhülislam Ebu Suud Efendi Kimdir
30 Aralık 1490 tarihinde Çorum'un İskilip ilçesinde doğdu.
İskilipli Şeyh Muhiddin Mehmed Efendi'nin oğludur ve anne tarafından da Ali Kuşçu'nun torunudur.
1533'de İstanbul kadılığı görevine atandı, Bursa kadılığına geçti
1537'de Rumeli kazaskeriliği görevi verildi.
Sultan I. Kanuni Sultan Süleyman devrinde 1545 tarihinde Şeyhülislamlığa getirildi.
Sultan Süleyman'in ölümünden sonra, II. Selim devrinde de görevini sürdürdü.

Yavuz Selim Döneminde mollalık yapan döneminin en yezit din adamlarından olan Ebu Suud efendi, Kanuni Dönemi ve II Selim dönemlerinde kadılık yapmıştır. Yezide rahmet okutacak kadar yeziy olan Ebu Suud Efendi en son Şeyhulislamlığa getirilmiş ve ölene kadar bu görevde kalmıştır.

Ebusuud efendi’nin Aleviler hakkında verdiği fetvayı yezit dahi vermemiştir.Ebusuud efendi’nin yazdığı fetva da aleviler için şöyle denilmiştir."Ana bacı tanımazlar, kestikleri ve pişirdikleri yenmez, katli vaciptir, Mum södü yaparlar." karerliler.com


Başbakan 'nefret suçu' işliyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın miting meydanlarında Kürt ve Alevi yurttaşları hedef alan sözleri Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve CHP'li Sezgin Tanrıkulu tarafından tepkiyle karşılandı. ABF de Tanrıkulu da Başbakan'ın söylemlerinin nefret suçu içerdiğinin altını çizdi.

ABF, bazı mitinglerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi olduğunu vurguladıktan sonra, kendisini dinleyen topluluğun bu durumu yuhalamasına müsade eden Başbakan'a "Açık Mektup" yazdı. 

Mektupta şu ifadelere yer verildi: "Etnik ve inanç kökenleri üzerinden siyaset yapmak, siyaset üretemeyen siyasetçilerin seçeneğidir. Eğer meydanlara çıkılıyorsa ciddi şeylerin konuşulması gerekir; halkı heyecanlandırmak yalnız inanç ve etnik köken üzerinden yapılan vurgularla mümkünse eğer, ortaya seviyeden yoksun, yavan, sığ bir siyaset çıkar. Ne yazık ki 21. Yüzyılda ülkemiz böyle bir dönemi yaşıyor. Mezhepsel kimlik üzerine oturmuş bir siyasetten o ülkeye yalnız ve yalnız zarar geleceğini gösteren onlarca örnek var etrafımızda."

Başbakan Erdoğan'ın büyük işler yaparak tarihe farklı geçmek istemesinin doğal olduğu anlatılan mektupta, "Eğer gerçekten bunu istiyorsanız, bunun için her şeyden önce bu mektubu yazmayı zorunlu kılan ortamı yok etmelisiniz. Bin yıldır bu topraklarda yaşayan ve bu topraklarla yoğrulmuş Alevilerin tarihin kara sayfalarına geçecek bir eylemleri olmamıştır. Bugün geldiğimiz bu noktada en ufak bir sorumlulukları yoktur. Ülkenin içinde bulunduğu bugünkü kaos, Alevileri düşman sayan zihniyetin ürünüdür."

Mektup, şu ifadelerle sona erdi: "Bir ülkenin refahı ve istikrarı yalnızca ekonomiyle ve siyasetle sağlanamaz, aynı zamanda sosyal yapısıyla da ilgilidir; Türkiye'de Kürdün hakkını Türk, Türkün hakkını Kürt, Alevinin hakkını Sünni, Sünninin Hakkını Alevi savunmadıkça sosyal barışı kalıcı kılmak mümkün değildir. Tarihe böyle bir ortam yaratılarak geçilir. Siz, tarihe, yalnız heykel yıkan değil, ülkenizdeki bir inancı yuhalatarak 'nefret suçu' işleyen bir başbakan olarak da geçeceksiniz!"

TANRIKULU: ŞOVENİST, AYRIMCI, KUTUPLAŞTIRMACI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "AKP’nin söylemleri şovenisttir, ayrımcıdır, kutuplaştırıcıdır. Başbakanın söylemi nefret söylemidir" dedi.
Tanrıkulu, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bütün kamuoyu ve Kürt yurttaşlarımız başbakanın aşağılayıcı, onur kırıcı söylemlerini yakından takip etmektedir. Bu da AKP’nin gerçek yüzüdür. Anlaşılmıştır ki, AKP için bütün Kürtler potansiyel teröristtir. AKP’nin söylemleri şovenisttir, ayrımcıdır, kutuplaştırıcıdır. Başbakanın söylemi nefret söylemidir. Hukuktaki karşılığı da nefret suçudur."

'Alevinin kestiği et yenmez'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Mayıs'ta Çorum'da yaptığı konuşmada da övgüyle bahsettiği Ebu Suud Efendi'nin de Alevilerle ilgili sözleri biliniyor. Erdoğan'ın ''Millet olarak Çorum'la, Çorum'un yiğitliğiyle, mertliğiyle, gözü pekliğiyle her zaman gurur duyduk. Nasıl ki Çorum bu topraklardan yetişmiş Ebu Suud Efendi'yle gurur duyuyorsa, bizler de Çorum'la gurur duyuyoruz. Biz sizlerle gurur duyuyoruz" diyerek bahsettiği   Şeyhülislam Ebu Suud Efendi'nin bazı sözleri: 

- Alevilerin, canları, malları, namusları size helaldir.

- İster okla, ister mızrakla, ister bıçakla olsun Alevilerin kestiği mındardır, yenilmez.

Ayrıca bazı kaynaklarda, Yavuz Sultan Selim'in Alevilere yönelik yürüttüğü savaş sırasında Ebu Suud Efendi'nin "Ele geçirdiğimiz Alevi kadınlarını ne yapalım?" sorusu üzerine "Belinize kuvvet" dediği de belirtiliyor. birgün.net