15 Mayıs 2011 Pazar

Özgürlüğümüze Tıklamayın

Hüseyin Üzmez de Haydar mı üzer?
Taksim Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi,  “İnternetime dokunma” pankartı açarak Tünel Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. İnternetin yasaklanmasına isyan eden binler, “İnternetime dokunma”, “Özgürlüğümüze tıklamayın”, “İnternete sehven giriyoruz”  dövizleri taşıdı; “Tayyip elini internetten çek”, “Susma haykır sansüre hayır”, “Hüseyin üzmez de Haydar üzer mi” sloganları attı. Eylemciler dövizleri, giysileri ve coşkulu sloganlarıyla renkli görüntüler oluşturdu.
 ANKARA
Ankara Sakarya meydanındaki eyleme Elektrik Mühendisleri Odası Ankara şubesi, Ankara Barosu, İnci Sözlük , Ekşi sözlük katıldı. "Hüseyin Üzmez de Haydar mı üzer", "özgürce yaşamak istiyoruz" "faşizme karşı omuz omuza" "özgür bir internet istiyoruz" "Susma sustukça modem sana girecek" sloganları atıldı, modemler kırıldı.

22 AĞUSTOS'TA NE OLACAK?
22 Ağustos 2011’de ‘İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar’ isimli yönetmelik yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre ‘sanal âlem’ de kullanıcı 4 internet filtresinden birini ‘yasa gereği’ seçmek zorunda.  Bu dört filtre, ‘aile’, ‘çocuk’, ‘yurtiçi’ ve ‘standart paket’ olarak sıralanıyor. Ancak bu paketlerde resmen ‘yasaklı’ olmadığı halde birçok siteye girişe izin verilmeyecek. Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak iken, internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutulacak. Aynı zamanda kişilerin girdikleri siteler ve yaptıkları işlemler kayıt altına alınmış olacak.


‘Klavyeme dokunma’ sloganıyla bir araya gelen binlerce kişi eş zamanlı olarak 31 ilde yürüyüş yaparak ortak deklarasyon okudu. Bültende şöyle deniliyor:
İNTERNET STANDARTLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR:Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 22.02.2011 gün ve 2011/DK-10/91 sayılı düzenleyici işlemi yasal dayanaktan yoksundur. Yasal dayanağı olmayan işlem BTK’ya yasalarda öngörülmeyen bir yetki vermektedir. Aynı zamanda düzenleyici işlem Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelerle korunan temel hak ve özgürlükleri doğrudan kısıtlamaktadır. Uluslararası kuruluşlar tarafından açık ve filtresiz İnternet erişimi temel bir insan hakkı olarak görülmeye başlanırken, filtreli İnternet Türkiye’de 'standartlaştırılmaya' çalışılmaktadır.

FİLTRELEME OLMAYAN BİR SEÇENEK SUNULMALI: BTK Başkanı’nın standart profilin mevcut profil olduğu, isteyenin filtrelemenin dışında kalabileceğine ilişkin açıklamaları doğru değildir. Hali hazırda standart profil diye bir kavram olmadığı gibi filtreleme de söz konusu değildir. Yeni gelen mekanizma ile filtreleme sistemi dışında kalmak mümkün olmayacaktır.
İZLEMENİN ÖNÜ AÇILIYOR: Filtreleme sistemi ile izleme yapılmayacağına dair açıklamalar da güven vermekten uzaktır. Şüphesiz filtreleme sistemi ile her bir kullanıcının tek tek izleneceği iddia edilmemektedir. Ancak herkes filtreleme sistemine tabi olduğunda potansiyel olarak tüm kullanıcıların idarenin uygun gördüğü zamanda izlenmesinin yolu açılmış olacaktır. Devletin insanların evlerini izlemeye hakkı olmadığı gibi İnternetini de izlemeye hakkı olmamalıdır.
YAPISAL OLARAK SANSÜRDÜR: 22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan BTK filtreleme uygulaması kullanıcılar tarafından öngörülebilir değildir, keyfidir, ve yapısal olarak bir kontrol ve sansür mekanizmasıdır. Hukuka aykırı, ölçüsüz ve keyfi idari işlem demokratik hukuk devletinde kabul edilemez.
AB, AVRUPA KONSEYİ VE AGİT'TE ZORUNLU DEĞİL: Türkiye’nin üyesi olmaya çalıştığı Avrupa Birliği, üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve AGİT’e üye devletler içinde kullanılması zorunlu benzer bir devlet politikası bulunmamaktadır. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kamu otoritelerinin genel engelleme ya da filtreleme önlemleriyle, kamu bilgilerine erişimi ve İnternette sınır tanımayan diğer iletişimi kesintiye uğratmamaları gerektiğinin altını önemle çizmiştir, ve devletin ön denetimine dayalı bu ve benzeri uygulamalar kesinlikle kınanmalıdır ifadelerini kullanmıştır.
ENGELLEME HUKUKEN YAPILAMAYINCA: Daha önce erişim engelleme kararlarında olduğu gibi yetkililer hukuken gerekçelendiremedikleri kararlarını ilgisiz ülke örneklerini kullanarak meşrulaştırmaya çalışmaktadırlar. Neden seçildiği anlaşılmayan bu ülke politikalarının aktarımında da kasıtlı saptırmalar yapılmaktadır. Israrla başkalarının hayatlarına müdahale etme isteğinde bulunan idari yetkililerin meşruiyetlerini dünyadaki olumsuz örneklerde araması kabul edilemez.birgün.net