19 Mayıs 2011 Perşembe

Olgunluk Sınavının Faydaları Nelerdir


TÖDER Başkanı Enver YÜCEL'in Görüşleri
Olgunluk sınavı okulun önemini artıracaktır 
TÖDER Başkanı Enver YÜCEL “Olgunluk sınavı lise mezunuyetinin önemini artıracak ve ulusal yeterlilik seviyemizi ortaya çıkaracaktır” dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın açıkladığı ve önümüzdeki dönemde YGS yerine uygulanması öngörülen “olgunluk sınavı”nın birçok açıdan faydaları olacağını belirten TÖDER başkanı Enver Yücel “geçmişte de denenmiş olan ve 1974 yılında kaldırılan olgunluk sınavı dünyanın bir çok ülkesinde bitirme sınavı olarak uygulanmaktadır. Bu sınavlar öğrencilerin bir üst okula geçmeden önce aldıkları eğitimi sorgulayan ve varsa eksiklerini ortaya çıkaran bir uygulamadır. Eğer YGS yerine olgunluk sınavı uyguluyor olsaydık bu yıl YGS de 140 puanı geçemeyen 38 bin öğrenci lise mezunu olamayacaktı. Belki de 180 barajını geçemeyen 320 bin öğrencinin de önemli bir kısmı lise mezuniyetini alamamış olacaktı” dedi. Yücel YGS’nin üniversitelerin sayısal olarak artması ve üniversitelerde boş kontenjanlar dahi kaldığı bu dönemde geçerliliğini yitirdiğini söyledi. Yücel “olgunluk sınavının birçok faydası olacaktır. Birincisi öğrencilerin okula yönelimi artacak ve öğrenciler okul derslerine daha fazla yöneleceklerdir. Olgunluk sınavı sonuçlarını orta öğretim başarı puanı yerine kullanılarak bu puanın hesaplanmasında objektif kriterlere ulaşılmış olacaktır. En önemlisi de bu sınav sonucunda “ulusal yeterlilik seviyemizi” ölçme şansına ulaşacak ve lise düzeyindeki sorunlarımızı daha hızlı çözme şansı yakalayacağız. YGS uygulaması kaldırılıp yerşne olgunluk sınavı getirildiğinde lise mezunu olamayan öğrenci üniversite sınavına giremeyeceği için seviyesi yetersiz olan öğrenciler dershane kapılarında ve özel ders peşinde koşmayacak gereksiz zaman ve masrafa girmeyeceklerdir.

Olgunluk sınavı uygulaması gelecekte üniversitelere giriş sistemini de olumlu yönde etkileyecek. Öğrenciler olgunluk sınavı sonucuna göre üniversitelere başvuracak ve üniversiteler kendi öğrencilerini alabileceklerdir.

Ayrıca YÖK başkanının açıklamasında yer alan üniversitelere IB, SAT ve TOEFL ile öğrenci alınabileceği fikri çağdaş dünyamızda oldukça önemlidir. Dünya üniversitelerinin ve müfredatlarının daha da birbirine yaklaştığı bu dönemde uluslararası geçerliliği olan kriterlerin kullanılmasını faydalı görüyoruz.

TÖDER olarak YÖK başkanının açıkladığı “olgunluk sınavı” uygulamasını destekliyoruz. TÖDER olarak ülkemiz eğitimine ve eğitimdeki sorunlarına çözüm olabilecek her türlü fikrin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Kaynak:artiegitim.com.tr