31 Mayıs 2011 Salı

Metin Lokumcu'nun Hopa'da Polis Gazıyla Öldürülmesi Ankara'da Protesto Edildi


Metin Lokumcu'nun Hopa'da Polis Gazıyla  Öldürülmesi  Ankara'da Protesto Edildi

Hopada Polisin gaz bombası can aldı 
HOPA - Artvin’in Hopa ilçesinde Başbakan Erdoğan’ın gelişi öncesi çıkan olaylarda, yoğun gaz bombası nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi. 54 yaşındaki emekli öğretmen Metin Lokumcu, kalp krizinden hayatını kaybetti. Başbakan Erdoğan’ın gelişini protesto eden Hopalılara karşı polisin kullandığı yoğun gaz bombası, bir kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.Erdoğan’ın miting düzenleyeceği Hopa Meydanı’na girmek isteyen 500 kişiye, polisler gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Polisin çok yoğun bir şekilde kullandığı gaz bombasından pek çok kişi etkilendi.
Metin Lokumcu isimli kişinin ise kalp krizi geçirdiği öğrenildi. 54 yaşındaki emekli öğretmen Metin Lokumcu, Hopa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Lokumcu’nun yaşamını yitirdiği bildirdi.

Lokumcu’nun ölümü, halkın bekleyişini sürdürdüğü alanda duyurulduktan sonra, çatışmalar yeniden başladı. Polis, bir kişinin ölümünün ardından hala çok yoğun bir şekilde gaz bombası atıyor.

Hopalılar ise “Katil AKP Hopa’dan defol”, “Metin Lokumcu ölümsüzdür” şeklinde sloganları eşliğinde polis ile çatışıyor. ANF

Hopa’da öldüren polis terörü..!!!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin Hopa’da düzenleyeceği miting öncesi, HES’lere karşı yapılan protestolarda yaşanan polis şiddeti sonucu bir kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda da yaralı olduğu öğrenildi.

Başbakan Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında Hopa’da miting düzenledi. Erdoğan’ın mitingi öncesi Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Halkevleri HES’lere karşı protesto çağrısında bulundu. Protestoya çok sayıda demokratik kitle örgütü katıldı.

Eylem öncesi, mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na hakim bir binaya Gençlik Muhalefeti imzalı “AKP Hopa’dan defol!” yazılı bir pankart asıldı. Daha sonra protestocular Cumhuriyet Meydanı’na gelerek burada protesto gösterisine başladı.

Protestonun yapıldığı esnada 3 helikopterin alçaktan uçuş yapmasına tepki gösteren protestocular, yuhalamaya başladı. Ardından HES’leri protesto etmek için “Su haktır, satılamaz” pankartı açıldı. Pankartın açılması üzerine polis şiddet uyguladı. Gaz ve coplarla protestoculara saldıran polise, eylemciler de karşılık verdi.

Polisin yoğun olarak kullandığı gaz bombalarının etkisi nedeniyle Özgürlük ve Dayanışma Partisi üyesi emekli öğretmen Metin Lokumcu (54) kalp krizi geçirdi. Lokumcu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Lokumcu’nun polisin coplu şiddetine de maruz kaldığı gelen bilgiler arasında. Öte yandan polis saldırısı nedeniyle çok sayıda kişinin yaralandığı öğrenildi.

“AKP Hopa’dan defol” yazılı pankartı açan Gençlik Muhalefeti’nin de binasına çok sayıda gaz bombası atılırken, kentteki gerginlik Erdoğan’ın mitingi boyunca ara sokaklarda devam etti.

HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ RAHAT!
Bu arada Başbakan Erdoğan, Hopa’da bir kişinin yaşamını yitirmesi onlarca kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan tüm bu olaylara rağmen mitingini gerçekleştirdi. Erdoğan’ın mitingi için çevre il ve ilçelerde çok sayıda kişinin otobüslerle Hopa’ya taşındığı öğrenildi.

ÖDP GENEL BAŞKANI ALPER TAŞ: METİN’İN HESABINI SORACAĞIZ
Yaşananlar açıkça terördür. Başbakan Erdoğan otobüslerle dışarıdan getirdiği insanlarla miting yaparken, Hopa halkı mitinge katılmamış, protesto eylemi yaparak taleplerini dile getirmek istemiştir. Ama Hopa Meydanı’nda toplanan insanlara polis terör uygularcasına saldırmıştır. Başbakan’ın Hopa’yı seçmesi bile devrimcilere bir gözdağıdır. Bir arkadaşımız polisin coplu ve biber gazlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmiştir. Metin arkadaşımız için çok üzgünüz. Bu işin peşini bırakmayacağız, Metin’in hesabını soracağız.

İSTANBUL VE ANKARA’DA PROTESTO
Hopa’da yaşanan olaylar üzerine bugün İstanbul’da saat 19.00’da Galatasaray Lisesi önünde, Ankara’da ise 18.30′da Sakarya Caddesi önünde bir basın açıklaması yapılacak. BİRGÜN


Ankara'daki protestolara polis saldırısı: 70 gözaltı  
Hopa’da Tayyip Erdoğan’ın gelişini protesto eden emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun öldürülmesini protesto eden Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’ne polis müdahale etti. Kızılay’ın dört bir yanında süren çatışmalar sonucunda 70 kişi gözaltına alındı, onlarca kişi yaralandı

Ankara'da öldürülen Metin Lokumcu için çatışma... 

Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingini yapmak için gittiği Hopa’da protesto edilmesi üzerine çıkan çatışmada emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun yoğun gaz sıkılması sonucu öldürülmesi Ankara’da protesto edildi. Saat 18.00’da Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen KESK, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti, ÖDP, TKP, SDP ve TÖP, buradan AKP İl Binası’na yürüdü.

“Metin’in katili AKP’nin polisi”, “Lokumcu’nun katili faşist AKP”, “AKP öldürür, ocaklar söndürür”, “Gerici, faşist, halk düşmanı AKP” sloganlarıyla AKP’ye yürüyen yaklaşık bin kişi, il binasının önüne gelmeden polis tarafından durduruldu. “İşte burası katil yuvası” sloganıyla binaya yürümekte direten kitleye polis saldırdı. Polisin gaz bombalarıyla saldırması üzerine çatışmalar Kızılay’ın dört bir yanına yayıldı.

Yüzlerce kişi Kızılay Meydanı’na girdi 
Meşrutiyet, Mithatpaşa ve Ziya Gökalp caddelerinde süren çatışmalar, bir süre sonra yüzlerce kişinin Kızılay Meydanı’na girmesiyle devam etti. Bir süre Kızılay Meydanı’nı trafiğe kapatan yüzlerce kişi, binden fazla çevik kuvvetin ve çevik kuvvet otobüslerinin arkasında saklanan eli sopalı yaklaşık 80 kişinin saldırısına uğradı.

Gözaltılara meydanda alenen işkence 
Maltepe yönüne doğru devam eden çatışmalar yaklaşık bir saat sürdü. Maltepe yönünde gözaltına alınanlar Kızılay’a getirilene kadar çevik kuvvetler ve eli sopalı sivil kişilerce defalarca dövülerek yerlerde sürüklendi. Meydanda bekleyen çevik kuvvet otobüslerinin önünde yerlere yatırılan onlarca kişi, burada da polislerce feci biçimde dövüldü.

“Tepki gösteren şerefsizleri de alın” 
Meydan ortasında atılan dayağa ve işkenceye, olayı izleyen yüzlerce kişi yuhalayarak tepki gösterdi. “Meydan ortasında işkence var” ve “Otobüsler dayaktan sallanıyor” bağrışmaları ile yükselen tepkiler üzerine bir emniyet görevlisi “Tepki gösteren, yuhalayan ne kadar şerefsiz varsa alın” talimatı verince çevik kuvvet, coplarla ve tekmelerle yüzlerce kişiye saldırdı. Tepki gösteren halktan da gözaltıların yapılması sonrasında polisler, gözaltı otobüslerinin etrafını boşalttı.

Şu ana kadar edinilen bilgilere göre 70 gözaltı, onlarca da yaralı var.

KESK, 20.30'da YKM önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz

Sendika.Org / Ankara