11 Mayıs 2011 Çarşamba

İstanbul'a Yeni İki Şehir Biri Avrupa Yakasında Diğeri Karadenize Yakın

İstanbul'a Yeni İki Şehir Biri Avrupa Yakasında Diğeri Karadenize Yakın, İstanbul'a Yeni İki Şehir Projesi, İstanbul'da İki Şehir Biri Avrupa Yakasında Diğeri Karadenize Yakın

İstanbul'a Yeni İki Şehir Biri Avrupa Yakasında Diğeri Karadenize Yakın 

İstanbul'a iki yeni şehir Erdoğan, iki şehirden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuracaklarını açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'çılgın proje' Kanal İstanbul'dan sonra şimdi de İstanbul'a iki yeni şehir projesini kamuoyuna açıkladı.

İki şehre ilişkin detaylar vermeyen Erdoğan, amacın deprem riski olan yerlerdeki vatandaşların buralara taşınması olduğunu söyledi.

Erdoğan şunları söyledi: "Kanal İstanbul nasıl dünya projesi olduysa bugünkü projeler de öyle olacak. 12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız nihai bir proje çalışması değil, yapılmış 1/100.000'lik planlar üzerine bir plan, bir proje çalışmasıdır. Bu şehirlerden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuruyoruz.

Haberin devamı ↓
reklam

Bu iki şehir ile İstanbul’un nüfusunu arttırmayacağız. Bu iki şehri depreme hazırlık, kentsel değişim dönüşüm için yapacağız. Şimdi bunları hayata geçirmenin adımlarını atıyoruz.

İstanbul’da yoğunluğun olduğu, insanca yaşayamıyoruz değeceğimiz yerlerimiz var. Buralarda valimiz, belediye başkanımızdan, kaymakamlarımızdan yardım alacağız. Benim vatandaşım insanca yaşamanın erdemine ulaşsın.

Daha önce İstanbul’a Başakşehir’i, Hilalkent’i, Ataşehir’i, Kayabaş’ı kazandırdık. Hep buralarda değişim dönüşüm var. Bunlar onların hayal edemeyeceği gerçekler. Afederseniz insanca yaşayamayacağınız, yangında sokak arasına giremeyeceğiniz yerlerden halkımızı kurtarmak istiyoruz.

DEPREM RİSKİNE KARŞI
Bir deprem olursa onbinlerce, yüzbinlerce insanımızın ölümüne neden olacak durumdan İstanbulluları kurtarmak istiyoruz. Karadeniz şeridi deprem tehlikesi en az olan yerdir.

Önceki hafta açıkladığımız Kanal İstanbul’un belli uzaklıkta bir kent kuracağız.

İki yakada toplam 2 milyon, bizim düşüncemiz bir milyon ve bir milyon yerleşim yeri sağlayacağız.

Uydu kentler değil, kültürel, ekonomik kentler olacak yükselecek.

Hedefimiz 60 milyonluk gidiş gelişin olacak bir havalimanı yapmaktır. Biliyorsunuz havalimanları cevap veremiyor. Sabiha Gökçen bile sıkışmaya başladı. Bu sıkıntıları kaldırmalıyız. Büyük düşünüyorsanız bunları yapmalısınız, biz büyük düşünüyoruz.

Bu bölge geçmişi itibariyle de hep taş ve kömür ocaklarının bölgesidir.

Bu şehirlere deprem riski altındaki bölgeler taşınacak. Bu gönüllülük essasına göre yapılacak, kimsenin hakkı yenmeyecek.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ GEÇECEK
İki yeni şehirle İstanbul'un marka özelliğini daha fazla öne çıkarıyoruz. İki şehirden kasıt iki ayrı şehir değil. Bu şehirlerle Marmara Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik farklılıkları daha aşağı çekiyoruz. İki şehir her türlü imkanın sunulduğu yaşanabilir kentler olacak. Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek. Üçüncü köprü, TEM birbirine bağlanacak. Çok daha kısa sürede ulaşma imkanını yakalayacağız.

Bu iki şehir İstanbul'un ruhuna fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek. Burada bu unsurları güçlendiren, rahatlatan, nefes aldıran bir anlaşıyla inşa edilecek. Her türlü turizm, kongre organizasyonu için bunlarla çekim merkezine dönüşecek. İstanbul'un ruhuna uygun olarak inşa edilecek.

MADEN OCAkLARI YERİNE ŞEHİR
Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında maden alanlarında inşa edilecek. Bu alanda şu anda maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. Bu 40 bin hektarlık alan şehirle yeniden yeşile ve hayata kavuşacak. Avrupa yakasındaki şehirle İstanbul'a yıllık kapasitesi 60 milyon yolcu olan havaalanını inşa edeceğiz. Bu şehri bir ticari merkez olarak kurgulayacağız. İstanbul'a çok önemli bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

İNŞAAT SEÇİMDEN BİR YIL SONRA BAŞLAR
Kanal İstanbul'da olduğu gibi bu iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas bir plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra, bir yıl sonunda inşallah artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak. Biz bu arada üçüncü köprü ihalesini yapmış olacağız. Muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, derneklerin bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştireceklerini tahmin etmek güç değil. Maden ocaklarının hali ortada. Birinci, ikinci, üçüncü köprüye karşı çıkanların, bizim bu projelerimizdeki vizyonu da paylaşmayacaklarını tahmin ediyoruz.

Bu iki şehir İstanbul ve Türkiye'yi 2023 hedeflerine biraz daha yaklaştıracak. Anadolu'daki projelerle de Türkiye yeni bir döneme adım atmış olacak. Bu projeler 21. yüzyılın bir Türkiye yüzyılı olmasına kapı aralayacağına inanıyoruz. Bu projelerin ben hayırlı olmasını diliyorum."ntvmsnbc