13 Mayıs 2011 Cuma

4 Gezegen Yan Yana Merkür Venüs Jüpiter Mars


4 Gezegen Yan Yana Merkür Venüs Jüpiter Mars 
2012 ve 21 Mayıs ya da 21 Aralık şeklinde kehanetler haberler veriliyor. Dini kaynaklar bilimsel kaynaklar bir kötü bir iyi haberler veriyor. Çok az da kaldı. Anormal şeylerin olduğu kesin ama bunlar dünyamıza ne kadar kötülük getirir veya getirmez bilmiyoruz.

Güneş Sistemi'nde korkutan hareketlilik. Güneş Sistemi’nde çok nadir görülen bir hareketlilik başladı. İnsanlık, son yıllarda Güneş Sistemi’ne yaklaşan esrarengiz gezegen Marduk hakkında sayısız kehanet üretmekle meşgul. Bazıları, insanlığın aydınlanacağı yeni bir güneş çağına girileceğini öne sürerken, birçoğu da Dünya’nın birbirinden korkunç doğal afetlerle sarsılacağını savunuyor. Tüm bunlar bir yana, Güneş Sistemi’nde çok nadir görülen bir hareketlilik başladı. Merkür, Venüs, Jüpiter, Mars, Neptün ve Uranüs, aynı hizada konumlanıyor. Dün başlayan ve birkaç hafta sürecek bu olay, 21 Aralık 2012’ye yönelik kehanetlerin tekrar kontrolden çıkmasına neden oldu.

10 Mayıs’tan itibaren aynı hizaya gelecek ve birkaç hafta boyunca bu konumunu koruyacak olan altı gezegen, gündüzleri Dünya’dan gözlemlenebilecek. Gök bilimciler, Uranüs ve Neptün’ün daha silik görüneceğini ancak tüm gezegenlerin dürbünle gözlemlenebileceğini belirtti.

Güneş Sistemi’ndeki altı gezegenin aynı hizaya girmesi, Marduk’un Güneş Sistemi’ne gireceği tarihin öncesi paniğe neden oldu. Ancak gezegenlerin bu konuma Marduk’un Mars ve Jüpiter arasına gireceği 21 Aralık 2012 tarihinde yaşanması bekleniyordu. Gök bilimciler ise 2012 yılında böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirtiyor.

“KORKACAK BİR ŞEY YOK”

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Dairesi), 2012 kehanetinden korkanları sakinleştiren bir açıklama yaparak, “2012’de hiçbir kötü olay gerçekleşmeyecek… Gezegenimiz 4 milyar yıldan beri bir sorun yaşamadı ve dünyanın dört bir yanındaki güvenilir bilim insanları 2012’de Dünya’yı bir tehdidin beklemediğini ifade ediyor” denildi.

Öte yandan, altı gezegenin hizaya gelmesinin tamamen bir illüzyon olduğunu savunanlar da var. Bu düşünceye göre, belli bir bakış açısından, Güneş Sistemi’nde rasgele yayılmış olan gezegenler hizaya girmiş gibi görünebilir. Bu durum, takımyıldızları adlandırma şeklimizle uyuşuyor. Dünya’dan bakıldığında, Orion takımyıldızı bir avcıya benziyor. Ancak evrenin bir diğer köşesinden bakıldığında, takımyıldızın kurbağaya benzeme olasılığı da var.

İLK KEZ YAŞANMIYOR

Gezegenlerin aynı hizaya gelmiş olması ilk kez yaşanan bir durum değil. 1966 yılında, NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuarında çalışan mühendis Jim Burke, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin hızlarını hesaplayarak, Jupiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Pluto’nun her 176 yılda bir aynı hizaya geleceklerini hesapladı. Bu hizalanmanın ilk olarak 1970’lerin sonlarında gerçekleşeceği öngörüldü.

NASA, bu bilgiden yola çıkarak 1977 yılında Voyager 1 ve 2 uzay araçlarını fırlattı. İlki, Jüpiter ve Satürn, ikincisi ise Neptün ve Uranüs’ün yörüngesinden geçerek bilim insanlarına yepyeni bilgiler sundu. Voyager uzay araçları, 33 yıl aradan sonra Dünya’ya veri yollamaya devam ediyor. (Hürriyet)