27 Nisan 2011 Çarşamba

Kanal İstanbul


Kanal İstanbul
İşte Erdoğan'ın çılgın projesi: Kanal İstanbul

Başbakan Tayyip Erdoğan sır gibi sakladığı ve herkesin merakla beklediği 'çılgın proje'yi açıkladı. Erdoğan "İstanbul projesi olacak" dediği projeyi İstanbul Kongre Merkezi'nde animasyonlar ve slaytlarla kamuoyuna  
"İSTANBUL İÇİNDEN İKİ DENİZ GEÇEN BİR ŞEHRE DÖNÜŞÜYOR “ 
Başbakan Erdoğan, “ Dünyada içinden nehir geçen nice şehirler vardır. Ama içinden deniz geçen yegane şehir İstanbul’dur. Şu andan itibaren başlattığımız projemizle İstanbul artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşüyor. İstanbul’da bu projeyle beraber iki yarımada bir ada oluşuyor. Anadolu yakası zaten bir yarımada. Fakat şimdi bir ada oluşacak. Ve bu projeyle bir yarımada daha oluşacak Avrupa yakasında şehrin batısında Karadeniz ile Marmara arasında yaklaşık 45 - 50 km uzunluğunda kanal yapıyoruz. İstanbul’umuza ‘Kanal İstanbul’u’ kazandırıyoruz.Panama kanalıyla Süveyş ile Yunanistan Korint kanalıyla kıyas kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projesinden biri için bugün kolları sıvıyoruz. Kanalın su derinliği 25 metre olacak.Su yüzeyinde genişliği 145 metre olacak. Tabanda ise yaklaşık 120 metre olacak. Kanaldan bugün dünyadaki en büyük gemiler geçebiliyor. Bizim kanaldan 300 bin depreyt tonluk gemiler geçecek. Kanal üzerinde inşaa dilecek köprülerle kara ve deniz ulaşımı hiçbir kesintiye uğramayacak. Üçüncü köprü biliyorsunuz bu kanalın üzerinden geçecek. Kanalın inşaası sırasında milyonlarca metreküp harfiyat çıkarılacak 25 kilometreye 25 km derinliğinde bir sahadaki toprak kazılarak bunlar uygun yerlere taşınacak Bu maden ocaklarının bir kısmını göller olarak kullanırken bir kısmını kapatma noktasında değerlendireceğiz" dedi. 

“PROJE BOĞAZ TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK “ 
Erdoğan, projenin boğaz trafiğini ortadan kaldıracak bir öneme sahip olduğunu kaydederek, “ Boğaz trafiğini ortadan kaldıracak bir öneme sahiptir Şu anda 358 milyon 590 bin ton yük taşınıyor. Bir medeniyet şehri olan kültürel eserler ciddi tehdit altında. Boğaz ve çevresinde yaşayan çalışan 2 milyona yakın nüfus aynı şekilde tehdit altında Boğaz'da ve Marmara’da gemi trafiği nedeniyle doğal yaşam aynı şekilde tehdit altında. Geçmişte bu noktada çok büyük tehlikeler atlattık. Kazalar boğazı cehenneme çevirdi.Türkiye İstanbu’u böyle büyük bir tehditten kurtarıyor. İstanbul’un can güvenliğini sağlamak adına bu büyük adımı atıyoruz. Kanal İstanbul ile boğaz yük trafiğini sona erdiriyoruz. İstanbul Boğaz tarihin ve kültürün yaşandığı, su sporlarının yapılacağı bir tabiat harikası olarak eski günlerine geri dönüyor“ diye konuştu. Edoğan projenin finansmanı konusunda bir sıkını yaşanmayacağını da dile getirdi. 
Pınar ÇITAK KOYGUN - Özgür ARSLAN / İSTANBUL - DHA