24 Aralık 2010 Cuma

Yol İş Sendikası Torba Yasayı Protesto Etti

TORBA YASA PROTESTO EDİLDİ
TÜRK-İŞ önünde toplanan işçiler Torba Yasa Tasarısı'nı protesto etti. Ankara İl Özel İdaresi Alt Yapı Daire Başkanlığı ile Kırıkkale, Çankırı, Bolu, Düzce ve Eskişehir İl Özel İdarelerinde çalışan sendikamız üyesi işçiler 24 Aralık 2010 günü saat 10.00'da TÜRK-İŞ önünde toplandılar. İl Özel İdaresi işçilerine Yol İş Sendikasının örgütlü olduğu Karayolları ve Bayındırlık Bakanlığı işçileri de destek verdi. Ayrıca Şeker-İş, Tez Koop-İş ve Türk Metal Sendikaları da kısmen desteklediler.
Saat 10.30'da Genel Başkanımız Ramazan AĞAR'ın yaptığı kısa konuşmanın ardından TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa KUMLU Torba Yasa Tasarısı ile ilgili konuşmasını yaptı.
Yazılı ve görsel medyanın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda KUMLU'nun yaptığı konuşma şöyledir:
Yazılı ve Görsel Medyamızın Değerli Temsilcileri;
Şahsım ve TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu adına hepinizi saygıyla selamlıyor, hoş geldiniz diyorum.
Basın toplantımızın konusu kamuoyunda bilinen adıyla “Torba Kanun Tasarısı”. Yani, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”.
Biliyorsunuz bu Tasarı, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır ve TÜRK-İŞ’in ve diğer sosyal tarafların görüşüne başvurulmadan 29 Kasım 2010 tarihinde Meclis’e sunulmuştur. TÜRK-İŞ, tasarı hakkındaki ilk bilgilere medya aracılığı ile sahip olmuş, tasarı metnine ise TBMM’nin internet sitesinden ulaşmıştır. Çalışma Hayatını ilgilendiren çeşitli konularda sık sık bilgi alışverişinde bulunduğumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın böyle bir tasarı hazırlığında TÜRK-İŞ ile diğer sosyal tarafların görüşlerine başvurmaması o çokça sözü edilen “sosyal diyalog kültürü” ile bağdaşmamaktadır. Sosyal Diyalog, ciddi bir iştir. Bir yandan sosyal diyalog diyip, diğer yandan dostlar alışverişte görsün hesabı ile işine geldiğinde bunu uygulayıp, işine geldiğinde uygulamamak kabul edilebilir bir durum değildir.
TÜRK-İŞ, tasarıyı Meclis’e sevk edilmesinden sonra incelemiş, onaylanmayacak çok sayıda hüküm içerdiği tespitini yapmıştır. TÜRK-İŞ’in konuya ilişkin hazırladığı ve itirazlarını içeren rapor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TBMM’nin ilgili Komisyonlarına iletilmiş, çekinceler kamuoyu ile de paylaşılmıştır. Bizler çekincelerimizin Meclis Komisyonlarında giderileceğini beklerken, maalesef bu da gerçekleşmemiştir. TÜRK-İŞ uzmanları alt komisyon çalışmalarına katılmış, görüşlerimizi dile getirmiş, ancak bu görüşlerin dikkate alınmadığı ve ilgili maddelerin alt komisyondan aynen geçirildiği üzülerek izlenmiştir.
Sayın Basın Mensupları;
Sayın Başbakan’a da dün bir mektupla ilettiğimiz itirazlarımızı sizlerle bir kez daha paylaşmak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dikkatini çekmek istiyorum.
İtirazlarımızın en önemlileri şöyle sıralanmaktadır:
1- HÜKÜMET, İŞÇİLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NA BİR KEZ DAHA EL UZATMAKTADIR :
a- Tasarıyla Hükümet, İşsizlik Sigortası Fonu’nun bir önceki yıl gelirlerinin yüzde 30’una “istihdamı artırmak” gerekçesiyle el koymakta, bu miktarı yüzde 50’ye kadar çıkarma yetkisini de almaktadır.
b- Hükümet, işverenlerin isteğini kabul ederek genel ekonomik kriz dışında sektörel ve bölgesel krizlerde de kısa çalışma ödeneğinin İşsizlik Sigortası Fonu’nundan ödenmesini hükme bağlamaktadır.
c- Buna karşın kısmi çalışanların işsizlik sigortasından yararlanmaları, çalışmadıkları sürelere ilişkin primlerini ödeme koşuluna bağlanmakta, ayrıca kısmi süreli çalışan işçilerin bir kısmının eşitlik ilkesine aykırı olarak primlerini kendileri ödemek koşuluyla sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları öngörülmektedir.
d- 31.12.2015 tarihine kadar özel sektör işverenlerinin işe aldığı yeni işçilerin işveren sigorta primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülmektedir.
2- HÜKÜMET, İŞVERENLERİN MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN ESNEK ÇALIŞMA DÜZENSİZLİĞİNİ GENİŞLETMEKTEDİR:
a- Tasarıyla “evden çalışma”, “uzaktan çalışma” kavramları İş Kanunu’na yerleştirilmekte, turizm sektöründe denkleştirme süresi 4 aya çıkarılmakta, 25 yaşın altında işçilerin deneme süresi 4 aya yükseltilmektedir.
b- Bir yandan esneklik ve güvensizlik genişletilirken diğer yandan da 16 yaşından küçük işçilere uygulanan düşük asgari ücretin 25 yaşın altındaki işçilere uygulanmasının hazırlığı yapılmaktadır.
3- İL ÖZEL İDARE VE BELEDİYE İŞÇİLERİ İSTİHDAM FAZLASI SAYILARAK BAŞKA İŞ YERLERİNE DAĞITILMAK İSTENMEKTEDİR:
Köy Hizmetleri Kurumunu kapatarak işçileri il özel idareleri ve belediyelere dağıtan Hükümet, şimdi de meslek sahibi olan bu işçileri “ihtiyaç fazlası” saymakta, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatına dağıtmak istemektedir.
Yerlerinden edilen işçilere yeni görevlerine başlamak için beş gün süre tanınmakta, yeni işyerlerine gidemeyen işçiler işsizliğe mahkûm edilmek istenmektedir.
4- HÜKÜMET, SOSYAL GÜVENLİKTE BEKLENEN DÜZENLEMELERİ YAPMAMIŞTIR:
Tasarıda Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununda birçok değişiklik yapılmaktadır. Bu değişikliklerin büyük kısmı aşağıda örneklendiği gibi çalışanları huzursuz edecek düzenlemeler içermektedir.
a- Kamu kesiminde kısmi süreli çalışan işçilerin boşta geçen sürelerine ilişkin genel sağlık sigortası primlerini devlet ödemekte, özel sektörde bu yükümlülük işçinin üzerine kalmaktadır. Bu ikilemin düzeltilmesi beklenirken Tasarıyla özel sektördeki bu işçilerin yükümlülükleri 01.01.2012 tarihine ertelenmektedir.
b- Tasarıyla kamu kesiminde kısmi süreli çalışan işçilerden boşta geçen süreleri için isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirenlerin genel sağlık sigortası primini de kendilerinin karşılaması öngörülmektedir. Halbuki, boşta geçen süre için isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirmeyenlerin genel sağlık sigortası primleri kamu işverenleri tarafından ödenmektedir. Bu durum dikkate alındığında yapılmak istenen düzenleme eşitsizliğe yol açacak ve isteğe bağlı sigortaya devam edenler cezalandırılmış olacaktır.
c- Tasarıyla, işveren tarafından verilen bir ayı aşkın ücretsiz izin sürelerinde işçilerin genel sağlık sigortasından yararlanma hakları kaldırılmaktadır.
Tasarı, öyle sanıyorum ki, yeni yılın ilk günlerinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacaktır. TÜRK-İŞ TBMM Genel Kurulu’nu tüm bu hususlar konusunda duyarlılığa çağırmaktadır.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 4 Ocak 2011 tarihinde toplanacak ve Torba Yasa Tasarısı’na karşı oluşturacağı yol haritasını belirleyecektir.
BASIN TOPLANTISINDA ATILAN SLOGANLAR
* HÜKÜMET TORBANI AL BAŞINA ÇAL
* HÜKÜMET ŞAŞIRMA, SABRIMIZI TAŞIRMA
* DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ
* İŞ, EKMEK YOKSA, BARIŞ DA YOK
* SÖZ BİTTİ SIRA EYLEMDE
* GÜN GELECEK DEVRAN DÖNECEK, AKP HALKA HESAP VERECEK
* SUSMA, SUSTUKÇA SIRA SANA GELECEK
* AKP, AKP DUY SESİMİZİ, BU GELEN İŞÇİNİN AYAK SESLERİ
* VUR VUR İNLESİN, AKP DİNLESİN