2 Aralık 2010 Perşembe

Wikileaks : AKP Milletvekillerinden Kaç Tanesi Fettullah Gülen Ceaatinden


MECLİS’TE FETHULLAH GÜLEN’İN KAÇ MİLLETVEKİLİ VAR 

Wikileaks’in olay yaratan belgeler serisinden bir diğer örnek ise 30 Aralık 2004 tarihini taşıyan,gizli ibareli ve de dönemin ABD büyükelçisi Eric Edelman’ın yazdığı belge. Belgede, temel olarak AKP’nin icraatlarının ve Erdoğan’ın kişiliğinin Amerikan çıkarlarıyla ne kadar uyuştuğunu ve pozitif olup olmadığını konu ediniyor. AKP’nin Avrupa ile o dönemdeki ilişkileri ve AKP içi güç dengeleri irdeleniyor.

Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin yapısını değiştiren, dış politikada aktifliği seçen bir lider olduğunu belirten Edelman; Anadolu’da görev yapanlardan aldığı istihbarata göre Erdoğan’ın halk kitlesi tarafından çok sevildiğine işaret ediyor. Aynı durumun parti içinde geçerli olmadığına işaret eden belgede, AKP içinde bir güç savaşı yaşandığını anlatıyor. Bir tarafta Tayyip Erdoğan ve diğer tarafta onun en büyük rakibi Abdullah Gül ve onu izleyenler olduğunu yazıyor.Tayyip Erdoğan’ın o dönemde değiştirdiklerinden etkilenen Edelman, halk desteğini alan Erdoğan’ın nasıl bir kimlikte biri olduğunu açıklamaya çalışıyor.

Raporun en çarpıcı yanlarından biri şöyle başlıyor: ”Kısacası Tayyip Erdoğan yenilmez görünüyor. Peki,öyle mi?” Raporun bundan sonraki kısmı parti içi çekişmelere ve Erdoğan’ın karakterine odaklanıyor. Edelman, Erdoğan’ın çevresini yetersiz ve yeteneksizlerin sardığını, bunun ise başlı başına Erdoğan’ın olası rakiplerine karşı güvensizliği olduğunu belirtiyor.

Raporun en can alıcı kısmı ise Emine Erdoğan’ın ağzından şöyle yazılıyor; “Emine Erdoğan’ın da söylediği gibi Tayyip Bey Allaha inanıyor ama ona güvenmiyor.” Edelman ayrıca, Fethullah Gülen hareketinin AKP içinde etkisinin çok büyük olduğunu o dönemin kabinedeki Gülencilerden örnek vererek gösteriyor.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Turizm Bakanı Mumcu ve meclisteki 368 vekilden 60 ila 80 tanesinin Gülenci olduğunu iddia ediyor. Tayyip Erdoğan’ın kabinesindeki yolsuzluk haberlerinin Erdoğan’a kadar geldiğini ve ona işaret ettiğini belirten yazar Erdoğan’ın İsviçre bankalarındaki 8 ayrı hesabını örnek gösteriyor.Yine de halkın ona desteği çatırdamayacak gibi durmaktadır diyor.

Odatv.com