4 Eylül 2010 Cumartesi

Triton nedir Triton Tanımı Triton Anlamı Tritonun Türkçe Karşılığı Triton Nerede


Triton  
 1. Anlamı:  Trityumun , bir iki protondan ve nötrondan oluşan Atom çekirdeği .

 2. Anlamı: Bir Proton ve iki nötrondan oluşan trityum (H -3) çekirdeği .

 3.Anlamı: Neptün'ün Uydusu

Neptün’ün Ayı Triton’da Mevsimler Keşfedildi
  
Yeni gözlemlere göre Neptün’ün ayı olan Triton’un atmosferinin inceliği mevsimlere göre farklılık gösteriyor; Güneş’e diğer gezegenlere oranla daha uzakta olmasına rağmen, özellikle yaz sıcağında atmosferinin kalınlığı değişiyor.

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’de yer alan çok büyük teleskopu, Triton’un kızılötesi gözlemlerini yaptı ve gözlemlerde Ay’ın Güney Yarımküresi’e yazın ortasında gelen Güneş’in Triton’un ince atmosferini kalınlaştırdığı ortaya çıktı.

Fransa’da Paris Gözlemevi’nden ve keşif ekibinin üyelerinden Emmanuel Lellouch “Güneş’in Triton üzerinde çok uzaklardan olsa bile bir etkisinin olduğunun gerçek bir kanıtını bulmuş olduk” diyor.

Teleskop ayrıca Triton’un atmosferinde karbonmonoksit olduğunu ve ilk yerde konuşlandırılmış araştırmasında da Neptün’ün ayında metan bulunduğunu keşfetti.

Neptün’ün 13 ayı arasında Triton en geniş olanı; yaklaşık 1700 mil (2700 km) çapta (Dünya’nın Ayı’nın çapının üç çeyreği kadar) ve güneş sisteminin en geniş yedinci ayı.

1846 yılında keşfedildiğinden beri Triton astronomları jeolojik aktiviteleri ile bir hayli etkiledi; donmuş nitrojen, su ve kuru buz (donmuş karbondioksit) gibi çok ilginç tiplerde yüzey buzları ve eşsiz geriye doğru hareketi (gezegeninin yönünün aksi yönde hareket ederek gezegeninin etrafında dönmesi) gibi.

Triton’da, ortalama yüzey derecesinin eksi 391 Fahrenheit derece (eksi 235 Santigrat) olduğu yerde, şu an Güney Yarımküre’de yaz mevsimi ve Kuzey Yarımküre’de kış mevsimi yaşanıyor.

Triton’un Güney Yarımküresi ısındıkça, yüzeyindeki ince donmuş nitrojen tabakası, metan ve karbonmonoksit gaza dönüşmeye başlıyor ve Neptün’ün Güneş’in etrafında 165 Dünya yılına tekabül eden dönme süresi boyunca mevsimin ilerlemesiyle beraber buzlu atmosferi kalınlaştırıyor.

Triton’da mevsimler 40 yıldan biraz fazla sürüyor. Triton’un Güney yaz gündönümü 2000 yılında gerçekleşti.

Hesaplanan gaz miktarına göre, Lellouch ve takım arkadaşları Triton’un atmosferik basıncının  Voyager 2 tarafından 1989 yılında, ayda mevsim hala baharken yapılan hesaplamalara göre dört faktör arttığını tahmin ediyorlar. Triton’un atmosfer basıncı şimdi 40 ve 65 mikrobar arasında – Dünya’nınkinden 20.000 kat daha az.

Karbonmonoksitin yüzeyde buz olarak bulunduğu biliniyordu, ama Lellouch ve takımı Triton’un üst yüzeyinin, daha derinlerdeki yüzeylere oranla on faktör  daha fazla miktarda karbonmonoksit buzu ile kaplı olduğunu ve bu üst “film”in atmosferi beslediğini buldular.

Triton’un atmosferinin çoğunun nitrojenden oluşmasının yanı sıra (Dünya’nın da yüzde 78’inin nitrojen oluşu gibi), Voyager 2 tarafından keşfedilen ve Dünya’da yapılan bu araştırmada da doğrulanan atmosferdeki metan, nitrojen kadar önemli bir role sahip.

“Karbondioksit bulduğumuz ve metanı yeniden ölçtüğümüz için artık Triton’un iklimsel ve atmosferik modelleri yenilenmeli” diyor ekip üyelerinden ve Paris Gözlemevi’nden Catherine de Bergh.

Triton’un atmosferinin yeni gözlemleri 15 Mart sayılı Astronomi & Astrofizik dergisinde ayrıntılı açıklanıyor.

Benzer özelliklere sahip olduğu için Triton’un kuzeni olarak sayılan Pluto, karbonmonoksitin de keşfedilmesiyle yeni bir ilgi kazanıyor ve astronomlar bu kimyasalı çok daha uzak cüce bir gezegen olan Pluton’da da bulmaya çalışıyorlar.  Derleyen: Pelin KILIÇ