5 Eylül 2010 Pazar

Memurlar Zam Konusunda Uzlaştırma Kurulunun Teklifindede Uzlaşamadı

  
Uzlaştırma Kurulu, memura 16+22 lira ‘taban’ önerdi
Uzlaştırma Kurulu, memur maaşında taban aylıklarına artış önerdi. Toplu görüşmelerde taban aylığa 30 TL zam verilmediği için masadan kalkan Kamu-Sen’in başvurusu üzerine toplanan Uzlaştırma Kurulu, memur maaşlarına 2011 yılının ilk 6 ayı için taban ücret zammının 16 TL, ikinci 6 ayı için 22 TL önerisinde bulundu. Uzlaştırma Kurulu Başkanı Mustafa Kılıçoğlu, böylece memura verilen zammın yüzde 4+4’e değil, yüzde 6.5’e tekabül ettiğini açıkladı.
Zam uyuşmazlığı gelmedi
Alınan bu kararı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda düzenlenen bir toplantı ile açıklayan Uzlaştırma Kurulu Başkanı Mustafa Kılıçoğlu, şunları söyledi: “Bu yılki toplu görüşmelerde Memur Sen anlaştığını, ancak Kamu Sen Uzlaştırma Kurulu’na başvurdu. Kamu Sen’in üzerinde durduğu nokta, taban aylıkların artışı talebi ilk altı ay için 30 TL, ikinci altı ay için 30 TL idi. Ücret artışları ve altı aylık artışlar konusunda yüzde 4’lük oranlara konfederasyonunun bir itirazı bulunmadı. Dolayısıyla Uzlaştırma Kurulu’na böyle bir uyuşmazlık gelmedi.”

Hakkaniyete uygun
2011 için öngörülen enflasyon oranını, kişi başına düşen milli gelir artışı ve değişik seçenekler altında bir değerlendirme yaptıklarını anlatan Kılıçoğlu, alınan kararı şöyle değerlendirdi: “Bu değerlendirme sonucunda aslında ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6.5 oranında bir artış olması gerekliliğini düşündük. Kararımızda önceki anlaşma tutanağında bulunan yüzde 4 artı 4 artışlar geçerli. Ayrıca 80 TL tutarındaki ek ödemenin ve aile yardımını yine kabul ediyoruz, ancak ayda 45 TL’lik toplu görüşme primi Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edildiğinden ve karar bağlayıcı olduğundan kararımızda bulunmuyor.”

Kamu-Sen: Bu karara uymayız
TÜRKİYE Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu’nun önerisini değerlendirirken “Daha önceleri Uzlaştırma Kurulu’nun aldığı kararlara uyuyorduk, ama bu defa bu karara uymayacağız. Biz en baştaki taleplerimizde ısrarcıyız” dedi. Akyıldız, şunları söyledi: “Hükümet yetkilileri, bizim yaptıkları teklifi kabul etmeyip, teklifi Uzlaştırma Kurulu’na götürmemiz konusunda hukuk dışı açıklamalar yaptı. Hükümet yetkilileri, ‘Uzlaştırma Kurulu’nun bu müracaatı reddetmesi gerekir’ diye beyanlarda bulundu. Bundan sonra hükümet bizi bir daha Uzlaştırma Kurulu’nun kararını görüşmek üzere masaya çağıracak. Bugüne kadar Kamu-Sen’in, Uzlaştırma Kurulu kararlarına uydu. Ancak bu kez uymayacağız.”