23 Eylül 2010 Perşembe

Kayyumun Yetkileri Görevleri Sorumluluğu Görevi


Kayyum Heyetinin Görevleri Ve Yetkileri Nelerdir
Kelime anlamı “yönetici” olan kayyum, daha çok devlet tarafından tüzel kişiliklerin hakemlik, uyuşmazlık, tasfiye gibi süreçlerde belirli işlerini yönetmek veya mal varlığını idare etmek için geçici süreyle atanan yöneticiyi tanımlamak için kullanılıyor.

Benzer şekilde bazen de mal varlığını idare edemeyecek duruma gelen kişiler için de kayyum atanıyor. Siyasi partiler için kayyum atanması, istisnai durumlarda ve Saadet Partisi örneğinde olduğu gibi kongre anlaşmazlıklarında söz konusu oluyor.

Kayyumun görevleri, mahkeme kararıyla belirlenen işleri yerine getirmekle sınırlı oluyor ve yetkisini de ancak bu çerçevede kullanıyor. 

Kayyumun Saadet Partisindeki Görevi Ve Yetkisi 
Saadet Partisi için atanan kayyum heyeti de Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararında belirtilen işleri yapacak. Kararda, kayyum heyetinin görevi “Olağanüstü Kongre’ye çağrı yapmak” olarak sınırlandı. Yani 3 kişilik heyet partiyi kongreye götürmek üzere gereken işlemleri yapacak. Bunun dışında parti genel başkanı ya da yönetiminin yetkilerini üstlenmesi söz konusu olmayacak.