22 Eylül 2010 Çarşamba

Kayyuma Devredilen İlk Parti Saadet Partisi Oldu

Kayyuma Devredilen İlk Parti Saadet Partisi Oldu, kayyuma devredilen ilk parti saadet partisi oldu, Türkiye tarihinde Kayyuma Devredilen İlk Parti Saadet Partisi Oldu, saadet partisi kayyuma devredildi, Türkiye'de bir ilk gerçekleşti saadet partisi kayyuma devredildi. 

Saadet Partisi Kayyuma Devredildi
Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, Saadet Partisi'nde, olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere, Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıç'ın görevlendirilmesine karar verdi.
Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, 11 Temmuz’da yapılan Olağanüstü Kongre’de üsulsüzlük iddiasıyla yapılan itirazı karara bağladı. Mahkeme, Saadet Partisi’nin yönetiminin kayyuma devredilmesine karar verdi. Buna göre; Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıç'tan oluşturulacak çağrı heyeti, partiyi kongreye götürecek.

KURTULMUŞ: DURDUĞU YERDE FİTNE ÇIKARANLAR
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "Durdukları yerde fitne çıkaranlar önce kendilerinin öğretilerine zarar verirler, bu partiye zarar verirler ve milletin umutlarına zarar verirler" dedi.
TBMM Gençlik Komitesi Başkanı Ahmet Biberci’yi Parti Genel Merkezi’nde kabul eden Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Dün İstanbul’da Milli Görüş il başkanı olduğunu iddia eden kişi, basın toplantısıyla İstanbul İl Kongresi’nin yeniden yapılarak, Büyük Kongre çağrısında bulundu. Bu konuda neler düşünüyorsunuz" sorusu üzerine Kurtulmuş, dünkü basın toplantısından haberdar olmadığını söyledi.
Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes topladıkları imzaları getirir. Kaç imza toplanmış, kaç tane oy gerekiyor... Mahkemeler ne gerekiyorsa onu yapar. Hukukun gereği yerine getirilir. Ancak Saadet Partisi’nin bir tane İstanbul İl Başkanı var, bir tane Malatya İl Başkanı var, bir tane Samsun İl Başkanı vardır. Bu camianın mensuplarının aldığı terbiyeden bir tanesi de fitne çıkarmamaktır. Durdukları yerde fitne çıkaranlar önce kendilerinin öğretilerine zarar verirler, bu partiye zarar verirler ve milletin umutlarına zarar verirler."

-"CHP’NİN DELİLLERİ"-
Kurtulmuş, bir gazetecinin, "Olağanüstü Büyük Kongre sürecinde Şevket Kazan’ın CHP Genel Sekreteri Önder Sav’dan Olağanüstü Büyük Kongre’ye ilişkin bazı belgeler aldığı yönünde iddialar var. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunlar iddia değil. Bunlar iddia edilmiyor. Geçen hafta başlayan dava sürecinde, bugün de bu davalar devam edecek, davacı olan arkadaşların mahkemeye sunduğu delillerin tamamına yakını Cumhuriyet Halk Partisinin delilidir. Yani bu deliller Cumhuriyet Halk Partisinin daha önce karşılaşmış olduğu davalara aittir.

İşin daha ilginç tarafı bu davaların hiçbiri Yargıtayın sitelerinde bulunmayan davalardır. Avukat arkadaşlar arayıp, bunları bulamadılar. Öyle anlaşılıyor ki, davacı arkadaşlara özel kuryeyle gönderilmiş dava sonuçlarıdır."

‘DAVACI OLANLAR KAYYUM İLAN EDİLDİ’
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, parti genel merkezinde Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı üzerine düzenlediği basın toplantısında, partilerinin 11 Temmuz’da muhteşem bir kongre gerçekleştirdiğini söyledi.

Kongrede istediklerini elde edemeyenlerin kavga çıkardığını, kongreyi sabote etmeye çalıştıklarını belirten Malkoç, "İstediklerini elde edemeyenler kavga çıkardılar. Kongrenin ardından 4 koldan saldırıya başladılar. Bunlar partimizin eski yöneticileri" dedi. Malkoç, şöyle devam etti: "Bu kişiler birinci olarak televizyon televizyon dolaşarak fitne fesada sebebiyet verecek, partinin mensuplarını bir birbirine düşürecek açıklamalarda bulunmuşlardır. İkinci saldırı alanları Edirne’den Hakkari’ye, Artvin’den Muğla’ya kadar 1200 delegeyi arayarak, her türlü yalana iftiraya başvurarak, imza toplamaya çalıştılar. Üçüncü olarak Türkiye genelinde partimizin yöneticilerine karşı fiziki saldırılar başlamıştır. Bunun en açık örneği Saadet Partisi İstanbul İl iftar yemeğinde yaşananlardır. Dördüncü saldırı alanı ise Milli görüş tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir şekilde kongreden hemen sonra başlayarak partimiz aleyhine 14 tane dava açılmıştır. Şunu belirtmek isterim ki 4 partisi derin güçler tarafından kapatılan Milli Görüş’ün 5. partisi mahkeme kapılarına düşürülmüş ve mahkeme kararıyla kayyuma devredilmiştir."

Mahkemede verilen kararın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Malkoç, "Türkiye’de ilk defa bir partinin genel merkez kongresi kayyum aracılığıyla yapılacaktır. Bundan daha da ilginci o mahkemede davacı olanlar, o davanın avukatı olanlar kayyum tayin edilmiştir" dedi.

BEKAROĞLU: HOCA AK PARTİ'YE Mİ HİZMET EDİYOR?
Saadet Partisi'nde yaşanan gelişmeleri NTV'ye değerlendiren SP Eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu şunları söyledi:

"Hakaretlere varan öyle sert karşılaşmalar oldu ki, bundan sonra birlikte yola devam etmeleri çok mümkün gözükmüyor. Bu kongrenin kayyuma devrediliyor olmasının itirazı var mı bilmiyorum ama siyaseten bundan sonra birlikte devam etmeleri çok uygun gözükmüyor. Bundan sonra Kurtulmuş aday da olmaz diye düşünüyorum. Anlamakta zorlanıyorum. Hoca ekibi ne yapmaya çalışıyor? Kurtulmuş yüzde 2'lerdeki oyları yüzde 6-7'lere getirdi. İlk genel seçimde barajı geçebilecek bir parti konumunda. Niçin böyle bir partiyi geriletiyor? Hoca AK Parti'ye mi, başka bir takım güçlere mi hizmet ediyor? Anlamakta zorlanıyorum. Hoca kendisi ya da bir başkasını belirler. Küçük dernek, vakıf tarzında yoluna devam eder. Bu alanda siyasi bir boşluk oluşur, o da bir şekilde doldurulur. Siyasette boşluklara yer yoktur. En kısa zamanda kongre toplanacak. Kongreye imza veren delegeler gider, Numan Bey ve arkadaşları gitmez.

'SEN KURDUN, SEN BATIR'
Kurtulmuş, Türk siyasetinde gelmiş geçmiş en nazik beyefendi figürlerinden biridir. Hoca'nın ikili görüşmelerde söyledikleriyle yaptıkları bir değil. Uzlaşma mesajları verilirken, illerde kongreler yapılmaya çalışıldı. Kurtuluş ve ekibi 40'a yakın il kongresi yaptı. Bunlar kalkıp delege oyunlarının ustası Önder Sav'a gidip taktikler alarak partiyi buraya soktular. İş çığrından çıktı. Bundan sonra kavga etmenin bir anlamı yok. 'Buyur hocam; sen kurdun, sen batır' deyip bırakıp gitmek gerekiyor."

-KONGRE SÜRECİ?
SP’nin 11 Temmuz’daki olağanüstü kongresi, Genel Başkan Numan Kurtulmuş ile Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan arasında çekişmeye sahne olmuştu. Seçimi Kurtulmuş’un listesi kazanınca Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan ve kızı Elif Erbakan Altınöz yeni yönetimde yer alamadı. Fatih Erbakan, Kurtulmuş’u istifaya çağırırken, kongrenin yenilenmesini isteyen delegeler dilekçe toplamaya başlamıştı.

Parti kurucularından ve Erbakan tarafında yer alan, Mustafa Kamalak ve kongre delegesi Hasan Bitmez, toplam 650 delegenin olağanüstü kongre talebini içeren dilekçelerini genel merkeze vermiş ardından bu dilekçeler bazı delegeler tarafından geri çekilmişti.

Gelinen süreçte olağanüstü kongre için yeterli imza sayısı da tartışma konusu oldu. Konu hakkında Erbakan’ın kurmaylarından Şevket Kazan’ın, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’dan bilgi aldığı konusu da uzun süre tartışma konusu oldu.

Saadet Partisi’nde 11 Temmuz’da yapılan kurultayın ardından başlayan olağanüstü kongre tartışmalarında gelinen nokta "kayyum" la sonuçlandı.

Başta Oğuzhan Asiltürk‘ün ve 10‘dan fazla kişinin Saadet Partisi kongresini mahkemeye taşıması sonrası parti genel merkezi mahkeme tarafından inceleme yapıldı. Açılan davalarda Saadet Partisi yönetiminin hukuken geçerli olmadığı iddia edilerek partinin kayyuma devredilmesi ve kayyum tarafından yönetilmesi istendi.

SP Olağanüstü Kongre sürecine dair Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davaya ilişkin son duruşmasında çıkan karara göre, 11 Temmuz’da yapılan olağanüstü kongrenin geçersiz olduğu iddiaları haklı bulundu. (Ntvmsnbc, anka)