22 Eylül 2010 Çarşamba

İçki İçiyorsunuz Diye Sanat Galerisini Basıp Biber Gazı Sıktılar

İçki İçiyorsunuz Diye Sanat Galerisini Basıp Biber Gazı Sıktılar, sanat galerisi baskını, tophanede sanat galerisine içki içiliyor diye baskın yapıldı, sanat galerisinde içki içiliyor diye sopalı biber gazlı saldırı, sanatçılara biber gazlı saldırı.

Sanat galerilerine 'içki' baskını 
Sanat galerilerine 'içki' baskını Beyoğlu'nda sezon açılışı yapan 3 ayrı sanat galerisi, içki içildiği gerekçesiyle bir grubun saldırısına uğradı. Tekbir getirerek galerileri basan grup, açılışa katılanlarla biber gazı, cam şişe ve demir sopalarla saldırdı. Saldırılarda darp edilen onlarca kişi yaralanırken, durumu ciddi olan 5 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

İstanbul Haber Servisi- Beyoğlu'nda dün gece 8 sanat galerisi “Tophane Art Walk” sloganıyla sezon açılışı yaptı. Birbirine yakın 3 sanat galeresi olan Galeri Non, Galeri Outlet ve Elipsis Galerisi önünde duran yaklaşık 400 kişiye bir grup önce biber gazı attı. Tekbir getirerek “defolun buradan burda içki içemezsiniz” diyerek galeriler önünde bulunanlara cam şişe ve demir sopalarla saldırmaya başlayan grubu gören sanatseverler kaçışmaya başladı. Galeriler içine girerek kendini koruyan gruba saldırı yaklaşık 1 saat sürdü. Saldırıya uğrayanlar “Yanımızda bulunan polisler hiç müdahele etmedi. Onlardan yardım istedik ama bize ‘155’i arayın’ dediler” diye konuştu.

Olayda onlarca kişi darp edilirken 5 kişi hastaneye kaldırıldı. Ressam Nazım Hikmet Richard Dikbaş ile Şevket Kaan’ın başında açılma olduğu ve hastanede başlarına dikiş atıldığı belirtildi.

Polis olaydan sonra galerileri kapatarak soruşturma başlattı. Sergide bulunanların ifadelerine başvuran polis, sergiyi düzenleyenlerden 3 kişiyi ifadeleri için polis merkezine götürdü. Polis, ifadeler doğrultusunda saldırganları yakalamak için çalışma başlatılacağını belirtti.

Olayda saldırıya uğrayanlardan Fesih Murat Avcıbaşı, kendisinin Non Sanat Galeri önünde, sigara içmek için dışarı çıkan grupla birlikte bulunduğunu belirterek, tekbir getiren grubun saldırısına uğradığını söyledi.

Fırat Saka ise, önce kirli sarı saçlı, ekose kırmızı gömlekli bir adamın bir kişiyi tokatladığını belirterek, daha sonra aniden karmaşa olduğunu anlattı. Sonra, ara sokaklardan gelenlerle birlikte gittikçe kalabalıklaşan grubun saldırmaya başladığını söyleyen Saka: “Defolun buradan burada içki içemezsiniz” diyorlardı. Arkadaşlarımızın boyunlarını sıkarak ağızlarına biber gazı sıktılar. Herkes kaçışmaya başladı, ne olduğunu anlamaya çalıştık. Birkaç kişiyi tutup başlarında şişe kırmaya başladılar. Ben Eclitsis Sanat Galerisi’ne kaçtım ve ben kapıyı kapatırken, Eclitsis’in tabelasını alıp insanların kafasına vurdular. Polisler de oradaydı ve şunları yakalayın diye söylediler ama polisler hiçbir şey yapmadı. Nazım Hikmet Richard Dikbaş isimli arkadaşın kafasına şişe ile vurdular” dedi.

Olayı “Sivas  olaylarına” benzeten Saka “Öylesine geldiler ki,öleceğimizi düşündüm. Sivas vakası gibi linç etmeye çalıştılar. Ellerinde silah olsaydı ordaki herkes ölebilirdi. Otoparka kaçan insanları tekme tokat dövdüler. Polisin gelmesi 25 dakikayı buldu. Polise söyledik, 155’ i arayın onlar ekip göndersin dedi. 1.5 saat galerilerde kapalı kaldık. Her yerden geldiler. Bir kişiye vurdular sonra çoğaldılar ve bir anda herkese saldırmaya başladılar. Benim sırtıma bilmediğim cam gibi bir madde çarptı. İnsanlara cam şişe fırlattılar" diye konuştu.cumhuriyet.com.tr