6 Eylül 2010 Pazartesi

Evet Oyları Ters Tepmeye Başladı Bakın Neden


"Evet oyları ters tepmeye başladı"
Yaptığı anketlerde sonuca en yakın tahminleriyle dikkat çeken araştırmacı Adil Gür’e göre, referandum bıçak sırtında.  



Gür, “12 Eylül aynı zamanda 2012’de Tayyip Bey’in Çankaya seçiminin provası olacak. Evet çıkarsa Gül’ün görev süresi tartışması başlar” dedi.

Son iki seçimde de sonuca en yakın tahminlerde bulunan A&G Araştırma’nın kurucusu Adil Gür, ‘evet’ler düşüyor, tezini savunmayarak, durumun başa baş olduğunu söyledi. Gür, “Bana göre Evet’ler hiç yüzde 60’a varmadı. Kutuplaşma nedeniyle insanlar oylanan maddelere göre değil, aidiyet hissettikleri partiye göre hareket ediyor. Sandığa gidecek her yüz kişiden 90’ı maddeleri bilmiyor bile” dedi.

‘Evet kampanyası dozu aştı’

Adil Gür, referanduma 6 gün kala 3 önemli saptamada daha bulundu. Bunlardan biri, yoğun “Evet” propagandasının geri tepmeye başladığı yolunda. Gür’e göre, her tarafın ‘evet’ reklamlarıyla dolu olması, televizyonlarda, gazetelerde ‘evet’ propagandasının sıkça yer alması da geri tepmeyi etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Bu aşırı güç algısının ‘hayır’ oylarını tetikleyip, tetiklemediği ile ilgili ise Gür, “Reklamcılıkta bir kural vardır . Yapacağınız reklamı dozunda ayarlamak lazım. Her yerde evet, ama hayır afişi billboard’u neredeyse hiç yok. İletişimde de, halkla ilişkilerde de dozun aşıyor olması bıkkınlığa ve sıkılmaya neden olur. Evet kampanyası dozu aşmış durumda. Zaten bu kampanyalar normalde yüzde 3-4 üzerinde etkili olur. Kimse ‘Aaa ne güzel afiş Evet vereyim bari’ demez. Ama bu sefer tam tersi bir etki oluyor. Evet kampanyası insanları rahatsız eder hale geldi” şeklinde konuştu.

“Mitingler de olumsuz etkiliyor”

Başbakan Erdoğan’ın mitinglerde kullandığı üslubun da ‘evet’ oylarını olumsuz etkilediğini dile getiren Gür, şöyle konuştu: “Eskiden Sayın Başbakan miting yaptığında, seçtiği konuya bağlı olarak trend yukarı giderdi. Ama son dönemde mitinglerin olumlu değil olumsuz etkisi olduğunu görüyoruz. Bunda en önemli neden, konuşma metninin dışına çıktığında kullandığı sert söylemler. Bu insanları tedirgin ediyor. Başbakan neden bu kadar sinirli ve gergin, diye düşünüyor, altından bir şeyler arıyorlar.”

“Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi güç gösterisi”

Gür, referandumu, anayasa oylamasında çok, 2012’deki cumhurbaşkanlığı seçimi için güç gösterisi olarak gördüğünü kaydederek, “Evet çıkarsa, partide 13 Eylül’den itibaren Sayın Gül’ün görev süresinin 2012 ’de bittiği dillendirilmeye başlanacaktır. Bu yüzden referandum bir şekilde Tayyip Bey’in cumhurbaşkanlığı seçiminin provasıdır” dedi