10 Eylül 2010 Cuma

Erdoğan'ın Sır Olmayan İtirafı: Hem Müslüman Hemde Laik Olamazsınız



Erdoğan: “Bir insan aynı zamanda hem Müslüman hem de laik olamaz” Yaklaşımımız  Değişmedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin önde gelen ve muhafazakar çizgisiyle bilinen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) bir röportaj verdi.

Wall Street Journal muhabiri Erdoğan'a 90'lı yıllardaki laiklik karşıtı söylemlerini hatırlattı ve o günden bugüne nasıl bir değişim geçirdiğini sordu.

Daha önceleri "gelişerek değiştim", "üzerimdeki Milli Görüş gömleğini çıkardım" açıklamalarıyla, bir anlamda geçmişini inkar etme noktasına gelen Erdoğan'ın, muhabirin bu sorusuna verdiği yanıt ise oldukça şaşırtıcıydı.
İşte Erdoğan'ın o soruya verdiği yanıt:

WSJ: 1990’lı yıllarda yaptığınız konuşmalarda, bugün büyük bir ihtimalle söylemeyeceğiniz şeyler söylediniz. “Türkiye, Avrupa Birliği’ne (AB) girmemelidir”, “NATO’ya karşıyım”, “Şeriatçıyım” “Hem Müslüman hem de laik olamazsınız” gibi sözler sarf ettiniz.  Hiç şüphe yok ki, 1990’ların ortasından, sonlarına kadar büyük bir değişimden geçtiniz. Neden ve ne zaman değiştiğinizi söyleyebilir misiniz?

Erdoğan: Elbette, bizim “Bir insan aynı zamanda hem Müslüman hem de laik olamaz” yaklaşımımız hâlâ aynı ve değişmedi. Çünkü İslam bir dinken, laiklik bir din değil. Bir kişi, kendi başına laik olamaz. Bir devlet laik olabilir. Bir kişi, dindar ya da Müslüman olabilir. Bu iki şeyi birbirine karıştırmamız lazım. Şu anda, dindar bir Müslüman olarak laik Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanıyım ve onun savunucusuyum.
(hurriyet)