Türkiye’de
sadece Doğu Karadeniz yöresinde yetişen ayı üzümünün kalp krizine karşı
koruyucu olduğu belirlendi. Ayı üzümünün kalp krizi riskini azaltıp,
taze olarak yenildiğinde kanı temizlediğine dikkat çeken Karadeniz
Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim
Üyesi Doç. Dr. Lokman Altun, “Besleyici olmasına rağmen kalorisi
düşüktür. Kan şekerini düşürür, lifli yapısıyla bağırsak
metabolizmasını düzenler ve kolesterolü düşürür” dedi. Genellikle
rakımı yüksek dağ ve yaylalarda yabani formları bulunan ayı üzümünün
yöre halkı tarafından taze olarak reçel ya da pekmez yapılarak
tüketildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Altun, şu bilgileri verdi: “Ayı
üzümü insan sağlığı ve beslenmesi için büyük öneme sahiptir. Ayrıca
yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay, ishal giderir. Ayı üzümü,
idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi gösterir. Kansere karşı
koruyan enzimleri aktivite eder, antikanserojen ve antioksidan özelliğe
sahiptir. Bir de yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
sabah.com.tr